Sushi to jedna z najpopularniejszych japońskich potraw, która dzisiaj przygotowywana jest już na całym
świecie. Choć większość z nas po sushi udaje się do restauracji, warto spróbować przygotować je samemu w
domu. Wbrew pozorom, nie jest to aż takie trudne. Jednak zanim wybierzesz się na zakupy po ryż, liście alg i
owoce morza, pamiętaj, aby najpierw zaopatrzyć się w specjalną matę do sushi. Każdy Japończyk wie, że
bez niej ani rusz.
Oryginalna mata do sushi wykonana jest z drewna bambusowego, a dokładniej – z dłuższych bambusowych
patyczków, o spłaszczonej formie. Patyczki te są splecione cienkim sznurkiem, dzięki czemu mata do sushi
jest komfortowa w użyciu i łatwo nią operować. Patyczki bambusowe, z których wykonywane są maty do
sushi, są oczywiście antybakteryjne, co pozwala na zachowanie higieny podczas przygotowywania dania.
Na rynku dostępne są także silikonowe maty do sushi. Choć Japończycy, nie uznają ich wykorzystywania w
swoich kuchniach, nie można im odmówić praktyczności. Silikonowe maty do sushi możemy z łatwością
czyścić, dzięki czemu nadają się do wielokrotnego użytku.
Maty do sushi znajdziesz w większości hipermarketów i wyspecjalizowanych sklepach azjatyckich.
Najpopularniejsze modele bambusowe nie przekraczają na ogół ceny 10 złotych.
Na koniec mała wskazówka: zawsze pamiętaj o uprzednim pokryciu maty do sushi folią. Dzięki temu
zapobiegniesz wchodzeniu ziarenek ryżu w szczeliny pomiędzy patyczkami.

Więcej dowiesz się na: http://www.kuchnieorientu.pl/kategoria-produktu/home/przybory-kuchenne/inne-przybory-kuchenne/mata-do-sushi/naprawione